Aanbrengen geluid reducerend asfalt aan de Vondellaan in Ridderkerk

De gemeente Ridderkerk heeft net als vele andere gemeenten als (milieu) beleidsuitgangspunt het toepassen van geluid reducerende deklagen bij vervanging en nieuwe aanleg van asfaltwegen. Hierbij wordt dan gedacht aan dunne deklagen A (3dB) en B (4dB). Helaas behoort dit niet altijd tot de mogelijkheden.

De weg heeft bijvoorbeeld veel bochten en zijwegen waardoor er veel wringend verkeer is. Dit geeft dan onnodig veel schade aan het asfalt (het begint vaak met rafeling). Daarnaast gebeurt het vaak dat het beleid geen extra financiële middelen beschikbaar stelt ondanks dat de dunne geluid reducerende deklaag in plaats van 12 tot 15 jaar maar 6 à 7 jaar meegaat (de geluidsreducering neemt bij deze deklagen ook met 0,5 dB per jaar af).

In Ridderkerk zijn we een proef gestart met SMA 0/5. Dit type deklaag gaat onder normale omstandigheden 14 jaar mee. De gemeten geluidsreductie betreft gemiddeld 2,4 dB. Dit valt binnen de door de gemeente Ridderkerk gestelde voorwaarden voor dit wegvak.

Hoe lang deze geluidsreductie aanwezig blijft is niet bekend. De verwachting is dat dit meerdere jaren zal stand doen. GWW Advies stelt voor om het wegdek jaarlijks te meten.

GWW Advies
R. van der Ploeg
Wikkedreef 3
3204 GT Spijkenisse


info@gwwadvies.nl
tel: 06 - 53 62 33 26

KvK 50 50 82 53